تجربه کاربری و به دنبال آن یو ایکس کپی رایتینگ در دنیای دیجیتال کنونی، تبدیل به عامل تمایز شده است. از این رو مناسب و بهینه بودن آن اهمیت ویژهای دارد. این اهمیت چنان زیاد است که شاید خود شما هم نتوانید محصولی را بدون تجربه کاربری مناسب به یاد بیاورید که خوش درخشیده باشد در حالی که هزاران نمونه از محصولات نوآورانهای وجود داشتهاند که فقط به دلیل نداشتن تجربه کاربری مناسب از بین رفتهاند. خوشبختانه در سالهای اخیر در کسب و کارهای دیجیتال متوجه اهمیت تجربه کاربری شدهاند و تمرکز خود را به خلق تجربیاتی که قابلیت استفاده و رضایت کاربر را ارتقا میدهند معطوف کردهاند. از همین رو است که اخیرا شاهد ظهور یک نسل از متخصصان حرفهای در UX هستیم که هر یک وظایف جداگانه اما با مرتبط با دیگری را انجام میدهند.
اهمیت یو ایکس کپی رایتینگ
تا یک دهه پیش ارتباط کپیرایتر و طراح تجربه کاربری به این شکل بود که کپی رایتر باید یک کپی خلق میکرد و آن را برای طراح میفرستاد و طراح طبق همان متن، صفحه را طراحی میکرد. کپی یا محتوا، پادشاه بود. شما میتوانستید طراحی را منطبق بر متن کنید ولی نمیتوانستید کپی را تغییر دهید اما امروزه UX پادشاه است چرا که عناصر مختلفی را برای بهبود تعامل کاربر با محصول در بر میگیرد، عناصری مانند طراحی، رابط، یو ایکس کپی رایتینگ و … .
طراحی تجربههای جذابی دارد که نیاز به درک عمیق از محصول، حرکت تکنولوژی و رفتار کاربر دارد. همپوشانی فزاینده میان تکنولوژی، طراحی و کپی نیازمند یک مجموعه مهارتهای تازه از یو ایکس کپی رایتینگ همراه با فهم ارتباطات میان طراحی و تکنولوژی است. برای بیشتر دانستن درباره مهارتهای یک یوایکس رایتر میتوانید مقاله وظایف یک یو ایکس رایتر چیست و یو ایکس رایتینگ چگونه انجام میشود؟ را بخوانید.
هر کلمهای که در UI استفاده میشود، بخشی جداییناپذیر از لایههای دیگر است و در UX نقش دارد. بنابراین میتوان فرایند نگارش متنهای این قسمتها را UX writing یا UX copywriting نامید. یو ایکس رایتینگ یا یو ایکس کپی رایتینگ قابلیت استفاده از اپلیکیشن و سایت را افزایش میدهد به گونهای که کاربر را به واکنش نشان دادن به رابط کاربری محصول، ترغیب میکند.
برای خلق یک کپی UX مناسب، یا طراح باید مهارت و دانش کافی در نوشتن داشته باشد؛ یا یک کپیرایتر حرفهای یا نویسنده فنی را در فرایند نوشتن کپیها دخیل کند چرا که یو ایکس کپی رایتینگ بسیار پیچیده و ظریف است.
در کدام قسمتهای UX چه چیزهایی باید بنویسیم؟
اگر دوست دارید درباره یو ایکس کپی رایتینگ بیشتر بدانید و همچنین اگر میخواهید بدانید که در قسمتهای مختلف سایت و اپلیکیشنتان چه چیزی باید بنویسید و اصلا آیا باید چیزی بنویسید یا نه در ادامه این مقاله من را همراهی کنید.
معرفی انواع کپی برای UX سایت و موبایل
یو ایکس کپی رایتینگ در هر محصول، شامل متنهای مختلفی با اهداف متنوعی میشود این متنها یا آگهیرسان هستند یا تعاملی. در ادامه بخشهای مختلف این دو دسته از متنها را بررسی میکنیم.
کپیهای آگاهی رسان
سرصفحه (headline)
شاید مهمترین قسمت یو ایکس کپی رایتینگ را بتوان هدلاین یا سرصفحه دانست؛ چرا که اولین کلمه یا عبارت بزرگ و پررنگی است که کاربران در رابط کاربری میبینند. هدلاینها هستند که پیامهای اصلی و مهم را منتقل و بر آنها تاکید میکنند. سرصفحهها باید جذاب و کوتاه باشند تا توجه کاربر را به سرعت جلب به خود کنند. طبق نتایج بافر، حداکثر طول یک هدلاین باید ۶ کلمه باشد. کپی هدلاین در عین کوتاه بودن، باید معنادار باشد تا اطلاعاتی درباره موضوع محتوای صفحه به کاربر ارائه بدهد. برای تاثیرگذاری بهتر، باید کپی هدلاین یا سرصفحه را با دیگر عناصر بصری مثل تصویر تقویت کرد.
زیر شاخهها (Subheaders)
زیر شاخهها، عبارتهایی خلاصه و کوتاه در یو ایکس کپی رایتینگ هستند که کمک میکنند تا کاربران به سرعت متن را مرور کنند و دریابند که آیا به این محتوا علاقه دارند یا نه؟ هدلاین فقط میتواند خلاصهای از موضوع یا پیام کل صفحه را ارائه دهد اما زیر شاخهها به قسمتهای مهمی از صفحهها یا بخشهایی جدا از متن اصلی اشاره میکنند. برای ایجاد سلسه مراتب بصری، طراحان معمولا برای زیرشاخهها، از فونتهای کوچکتری نسبت به سرصفحهها استفاده میکنند، البته این فونت کوچکتر هم از باقی قسمتهای متن بزرگتر است تا مخاطب سریعتر بتواند متن را مرور کند. در طراحی Subheaders، پیشنهاد میشود فونت زیرشاخهها به صورت برجسته باشد تا این قسمتها در میان متن واضحتر شود.
کپیها بدنه (Body copy)
کپی بدنه بخشی از توضیحات متن یا اطلاعاتی است که در قسمت مشخص قرار میگیرند و عمدتا زیر یک زیرشاخه یا سر صفحه گذاشته میشوند. این متنها فونتهای کوچکتر و نازکتری از سایر قسمتها دارند. اندازه استانداردی برای طول کپیهای بدنه وجود ندارد. نوشتن کپیهای طولانی در این قسمت، ممکن است جدیتر و مهمتر به نظر برسند اما کپیهای کوتاهتر تاثیرگذاری بیشتری دارند. به هر روی بهتر است طول متن را بر اساس مخاطبان هدف تنظیم کرد.
برنامههای موبایلی و صفحههای فرود معمولا، نیاز به کپیهای کوتاه دارند؛ چرا که کاربران اپلیکیشنها میخواهند کپیهای مملو از اطلاعات و در عین حال مختصر ببینند. علاوه بر این، رابطهای موبایل، محدودیت فضا دارند. بنابراین کپی طولانی برای برنامههای موبایل اصلا مناسب نیست چرا که تلاش زیادی برای خواندن میطلبد. کپیهای طولانی برای محصول وب مناسب هستند که برای کاربران اطلاعات پیچیده را در موضوعات خاص آماده میکند. همچنین ارائه محصولات جدید که نیاز به توضیحات اضافی و پشتیبانی بیشتری دارد، باید همراه با کپیهای طولانیتر باشد.
متن تعاملی یا کپی تعاملی (Interaction copy)
توضیح (Caption)
یک توضیح (Caption) قدرتمند باید اطلاعات دقیقی داشته باشد که به کاربران کمک کند آنچه را میبینند، بهتر درک کنند. توضیحها باید اطلاعات جدیدی ارائه بدهند از این رو نباید در آنها از آنچه در تصویر مشخص است و کاربر خود میتواند آن را ببینند چیزی گفت. برای مثال اگر کاربر میتواند با توجه به المانهای بصری متوجه مسیر بعدی خود شود، نباید این مسیر را با متنها برای او توضیح داد. به صورت کلی آنچه که کاربر میبیند و میفهمد را نباید توضیح داد. توضیح (Caption) باید با توجه به مشخصات مخاطبان هدف و کل محتوای صفحه، لحن مناسب انتخاب شود. در تمام عکسهایی که انتخاب میشود، باید قانون کپیرایت در نظر گرفته شود.
دکمههای فراخوان (CTAs)
کپی دکمه CTA در واقع یک اتصال است که به مخاطب میگوید اگر روی دکمه کلیک کنند چه اتفاقی برای او میافتد یا چه کاری انجام میدهد. میکروکپی CTA باید به سرعت توجه کاربران را به خود جلب کند و آنها را به سوی عملی که میخواهد، هدایت کند. برای ساخت یک کپی CTA خوب و کافی، باید حداقل کلمات را به کار برد که معمولا بیش از ۱ یا ۲ کلمه نیست. چند کلمه مناسب برگزیده، بسیار سریعتر از یک عبارت طولانی توصیفی عمل میکند.
علاوه بر این، با استفاده از عناصر دستوری در میکروکپی CTA، میتوان دستورهای قدرتمند و مستقیم درباره کار بعدی کاربران به آنها داد. منظور از عناصر دستوری عبارتهای دستوریای است که به شکلی ساده و کوتاه کاربر را هدایت میکند مثلا: کلیک کنید، ثبتنام کنید، بخرید. CTA باید در میان و در عین حال برجستهتر از سایر اجزای طرح باشد تا بر اثر تضاد موجود، بهتر دیده شود. رنگهای برجسته و اندازه میتواند CTA را به راحتی برجستهتر کند و شانس دیده شدن و میزان خوانایی آن را افزایش دهد.
پیامهای هشدار (Notifictions)
هشدارها یا پیامهای هشدار روی رابط کاربری وب و موبایل، معمولا پیامهای کوتاهی هستند که هدفشان، دادن آگاهی به کاربران درباره به روزرسانیهای بعدی یا دیگر اتفاقاتی است که روی محصول رخ میدهد، این هشدارها با یادآوریهای مختلف کاربران را در تعامل با محصول نگه میدارند.
هشدارها باید به گونهای طراحی شوند که تجربه کاربری را افزایش دهند و در عین حال باعث آزار کاربر و ایجاد مزاحمت برای او نشوند. دقیقا به همین دلیل، هشدارها فقط باید دربرگیرنده اطلاعات ارزشمند و مهم باشند. علاوه بر این، بهتر است محتوای هشدارها، روشن و کوتاه باشد. تحقیقات نشان میدهد که هشدارهای کمتر از ۲۵ کاراکتر، کارآمدتر از پیامهای طولانیتر هستند. ساخت یک پیام هشدار برای قابل اعتماد کردن صدای برند حیاتی است. لحن پیام، تاثیر قابل توجهی در این که مردم یک برند و محصول آن را چطور درک میکنند، دارد. برای بیشتر دانستن درباره رابطه محتوای متنی و برند میتوانید مقاله محتوای متنی و ارتباط آن با انسجام هویت برند را مطالعه کنید.
پیغامهای خطا (Errors)
خطاها بخشی جداییناپذیر از هر سیستم دیجیتالی هستند که شامل خطای سیستم یا کاربر میشوند. در مواردی که به صورت غیرمنتظره خطایی رخ میدهد، اطلاع دادن به کاربران و کمک به آنها برای رفع مشکل، ضروری است.
پیغامهای خطا، پیامهایی کوتاه و نکتهگو هستند که هنگام بروز خطا روی سایت یا برنامههای موبایلی برای کاربر به نمایش در میآیند. پیغام خطا باید واضح و مفید باشد تا کاربران بتوانند مساله را درک کنند و بدانند که چه کاری باید انجام دهند. لحن یک پیغام خطا باید محترمانه و دوستانه باشد تا کاربران حس اعتماد و آرامش را درباره این موقعیت داشته باشند. علاوه بر این اندکی شوخطبعی میتواند به کاربران ناراضی کمک کند تا آسودهتر باشند و UX محصول نیز ارتقا پیدا میکند. البته برای استفاده از یک پیام طنزآمیز یا افزودن چاشنی شوخی به متن پیغام خطا باید مراقب باشید؛ چرا که استفاده نادرست، میتواند منجر به ایجاد سوءتفاهم یا سوبرداشت از موقعیت شود.
User on boarding
User on boarding روی محصولات دیجیتال و بر کابرانی که محصول را روی موبایل یا وب سایت اجرا کردهاند برای اولین بار ظاهر میشوند و به آنها کمک میکنند تا به ویژگیهای ناآشنا و کنترلهای محصول آشنا و جذب شوند. همچنین User on boarding شانس بزرگی برای افزایش انگیزه کاربر است به معرفی محصول به کسانی است که میخواهند بیش از یک بار از محصول استفاده کنند. User on boarding معمولا کپیهای واضح اما کوتاه دارند که فواید فهمیدن کمکها را به کاربر توضیح میدهد و به این ترتیب به آنها کمک میکنند تا بفهمند که آیا محصول برای آنها مفید است یا نه.
وظیفه مهم کپی User on boarding موثر این است که کاربران را درگیر کند اما در عین حال آنها را خسته نکند. از همین رو است که معمولا آموزشها به صورت متنهای مختصر و مینیمالیسیتی ارائه میشوند فقط راهنمایی کلیدی که برای کاربر قابل مشاهده نیست. بهتر است از جملات امری ساده برای کاهش لغات غیرضروری استفاده شود.
کپی منو (Menu copy)
منو امکان تعامل با محصول را از طریق کنترلهای گرافیکی فراهم میکند. منوها میتوانند با جای قرارگیریشان (منوهای کناری، منوهای هدر، منوهای فوتر و …) چهره متفاوتی از تعامل و ظاهر داشته باشند.
با این که انواع مختلفی از منوها وجود دارد، هر کدام از آنها نیاز به عناصر کپی خاصی دارند. متن یک منو، معمولا یک کلمه برای هر عمل است. برای مثال، یک فهرست از دستورات شامل فعلهایی مانند فرستادن، ذخیره کردن یا دانلود کردن که نشانهای قطعی برای وجود و انجام این دستورات روی محصول است. منو میتواند دستهبندی محتوا و قسمتهای آن را هم دربربگیرد. در این مورد، کپی منو شامل اسم برای مشخص کردن جایی است که کاربر میتواند دنبال کند. انتخاب نوع منو و کپی آن، میتواند بر اساس هدفهای ویژه کاربران ایدهآل باشد.
راهنمای ابزار (Tooltips)
راهنمای ابزار را شاید بتوان مانند برچسبهایی با راهنماهای متنی تعریف کرد. این راهنماها هنگامی ظاهر میشوند که کاربر با یک عنصر UI روبهرو میشود یا روی آن کلیک میکند. وظیفه ابزارهای راهنما، شناسایی اجزای تعاملی در یک رابط کاربری و ارائه اطلاعاتی کوتاه درباره ماهیت عملکرد این اجزا است. یو ایکس کپی رایتینگ معمولا در متن راهنمای ابزار از ترکیبات امری یا دستوری استفاده میکند که بیشتر شبیه یک دستورالعمل مهم است تا یک پیام متفرقه. آزمونها نشان داده است که راهنمای ابزار کوتاهتر بهتر عمل میکند. از این رو توصیه میشود در فرایند یو ایکس کپی رایتینگ این قسمت، تعداد کاراکترها را در حدود ۱۵۰ نگه دارید. اگر پیام نمیتواند کوتاهتر از این تعداد باشد، میتوانید آن را در چند برچسب تقسیمبندی کنید.
Product-generated emails
معمولا نوعی از پیامهای اعلان هستند که به کاربران درباره فعالیت روی محصول اطلاعات میدهند. برای مثال، اعلانهایی که فعالیت حساب کاربری را یادآوری میکنند یا فرایند فعالیت در اپلیکیشن را نشان میدهند. این ایمیلها میتوانند در چند نوع تقسیمبندی شوند:
- اول از همه ایمیلهای فعالی که برای تایید آدرس ایمیلی که کاربر برای ثبت نام داده است، فرستاده میشوند. این نوع ایمیلها معمولا شامل خوشآمد یا سلام به همراه یک لینک فعال هستند که کاربران را به سوی حساب کاربری تازهشان هدایت میکند.
- نوع دوم از این نوع ایمیلها، معمولا دنباله قبلی هستند، هنگامی که کاربر حساب کاربری ایجاد میکند و پیام خوشآمد دریافت میکند. این نوع ایمیلها اطلاعات ضروری درباره قوانین و شرایط استفاده از محصول و مزایای کلی را که استفاده از این محصول برای کاربران دربر خواهد داشت، بیان کنند. اعلانهای امنیتی و حساب کاربری برای هر نوع محصولی ضروری است؛ چرا که برای کاربران مهم است که بدانند اطلاعات شخصیشان امن باقی میماند. پیامهایی درباره به روز رسانی، فعالیت حساب کاربری مانند تغییر رمز عبور یا وارد شدن به حساب کاربری از دستگاهی ناشناخته به حفاظت از حساب کاربری کمک میکند.
برای ایجاد کپی تاثیرگذار ایمیلها چند شرط اساسی وجود دارد:
- اول از همه، کپیها باید سر صفحههای واضح و جذاب داشته باشد تا کاربران پیامی را از دست ندهند.
- ایمیل باید به وضوح توضیح دهد که هدف از پیام چیست و کاربران درباره آن چه کاری را باید انجام دهند.
- بهتر است کپی شخصیسازی شود تا کاربران متوجه ارزش و اهمیتی که برای آنها قائل هستید، بشوند.
- لحن پیام باید بر پایه نتیجه تحقیقات مخاطب برند باشد.
کپیها و به دنبال آن یو ایکس کپی رایتینگ نقش مهمی در جریان تعامل با UI بازی میکند. به همین دلیل، مهم است که هر تکه از کپی را تجزیه و تحلیل کنیم و آن را به نحوی متناظر با مفهوم کلی طراحی و تجربه کاربری مثبت، بررسی کنیم.
اگر درباره این مقاله یا یو ایکس کپی رایتینگ نظری دارید، بیصبرانه در انتظار خواندن آن در ادامه مقاله هستم.
6 دیدگاهها
سلام . وقت بخیر
مطلب و مبحث جالبی بود ممنون
آیا امکانش هست متن یا مقاله ای براتون بفرستم و نظرتون رو در مورد نحوه نوشتن و مهارتم در تولید محتوا بدونم ؟
موضوع مطلب رو هم خودتون مشخص کنید. ممنون میشم پاسخ بدید
ایمیل هم در ضمیمه کامنت هست
با تشکر
سلام سلامت باشید
ممنون از توجه شما
بله حتما میتونید مقاله تون رو به ایمیل واژه بان بفرستید
Info@vajeban.com
سلام. با احترام مقاله خوبی نبود. کلش رو میشد در یک جمله خلاصه کرد که همه چیز مفید و خلاصه و کوتاه باشه!
جدای از اینکه یه بحث مهم رو من ندیدم خیلی باز بشه و اونم استفاده از لحنی متناسب با پرسونا کاربر و شخصیت برند خودمون هست.
مثلا ما میتونیم یک برند صمیمی باشیم و به جای cta تکمیل خرید بنویسیم بریم حساب کنیم. یک مثال دم دستی بود که الان به ذهنم رسید.
میشد با استفاده از چند مثال و نمونه واقعی خواننده رو ترغیب به خوندن ادامه متن و درگیری بیشتر کرد.
سلام دوست من، ممنونم از این که نظرتون رو با من و خوانندگان بلاگ واژه بان در میان گذاشتید.
همون طور که میبینید کل مقاله درباره انواع کپی هست و طبیعتا انواع رو نمیشه در یک جمله خلاصه کرد، اگر شما این کار رو انجام دادید، خوشحال میشم من هم ازش استفاده کنم.
درمورد مثالها هم مطلب درباره انواع کپی هست و نه آموزش لحن و … وگرنه در کپی رایتینگ انواع و اقسام مثالها با انواع لحنها و پرسوناها وجود داره.
سلام. منظور من این بود بحث یو ایکس کپیرایتینگ رو که اول عنوان مقاله آوردید بیشتر باز کنید جای اینکه این همه درباره انواع کپیها توضیحاتی بعضا مشابه بدید. البته شاید این مبحث رو توی مقاله دیگهای کامل بررسی کردید که من ندیدم.
امیدوارم که به عنوان یک نقد دوستانه ببینید نظر بنده رو. چون من شما رو تو لینکدین دنبال میکنم و از نوشتههاتون استفاده میکنم. حتی مجموعه شما رو به چند نفر از دوستان معرفی کردم.
سلام مجدد، درباره یو ایکس رایتینگ مقالات دیگری هم در وبلاگ هست.
از نقد و نظر دوستانه شما صمیمانه سپاسگزارم همچنین از حسن توجه شما.